De historie van onze hondenschool

Ontstaan.
Zoals iedere nieuwe hondenschool is ook Hondenschool Pallieter ontstaan nadat een 12-tal medewerkers/instructeurs afscheurden van een andere club omdat ze andere ideeën hadden over de fundamentele opleidingsmanier van de hondjes.

De oprichting, de juiste naam en het juiste Logo.
In november 1998 werd een officiële oprichtingsvergadering gehouden.
Hondenschool Pallieter leek ons een perfecte naam. Het vertelt iets over de gemoedelijke en levenslustige mentaliteit die we nastreven. Er wordt wel eens gezegd dat bij de Pallieters iedere reden goed is om een feestje te bouwen. Niet verwonderlijk dus dat ons logo knipoogt naar een bekend biermerk.

De eerste lessen.
We vonden gepaste terreinen aan het Maaikeneveld in Lier. Op 6 december 1998 gaven we, in aanwezigheid van de Sint, onze eerste lessen op een smetteloos wit sneeuwtapijt.
Vanaf dat moment ging alles razendsnel en in een minimum van tijd werd het honderdste lid, gehuldigd. Voor ons een duidelijk bewijs dat er in deze regio ruimte was voor een extra club.

Infrastructuurproblemen.
Het succesverhaal verliep echter niet steeds over rozen. Het clublokaal waarin we onze intrek had genomen, was jaren geleden zonder bouwvergunning neergepoot en we moesten ons noodgedwongen neerleggen bij de geldende reglementering. Spijtig genoeg kon de Stad Lier ons geen recreatiegrond aanbieden.

Zoektocht naar nieuwe terreinen en het bouwen van een nieuw clublokaal.
Gelukkig vonden we vrij snel recreatiegronden naast de voetbalterreinen van FC Michiel aan de Ranstsesteenweg in Emblem. Beter bekend als het voetbalterrein van FC De Kampioenen het succesvolle VRT-programma.
Nadat alle vergunningsaanvragen binnen waren, werd aangevangen met de bouw van een nieuw clublokaal dat met de hulp van talloze vrijwilligers gerealiseerd werd. Op 19 mei 2000 werd ons nieuw clublokaal officieel ingehuldigd.

Een nieuwe wind.. AGILITY = FUN.
Op verzoek van talloze leden werd in de zomerperiode van 1999 aangevangen met Agility. Om kosten te besparen werden de toestellen door ons zelf afgehaald nabij Londen en ondermeer "de sprongen" werden door een aantal handige leden zelf gemaakt.

K.K.U.S.H.
Hondenschool Pallieter vzw kreeg van de Koninklijke Kynologische Unie St Hubertus het officiële inschrijvingsnummer A-97-1127 toegewezen zodat nu ook officiële wedstrijden konden worden ingericht.

Mooie liedjes blijven spijtig genoeg niet duren.
We beleefden hele mooie jaren in Ranst. Tussen 2000 en 2012 evolueerden we tot één van de grootste clubs van België. Ondertussen was er nog een 3de discipline bijgekomen; doggy dance.
Toen het huurcontract in 2012 afliep, koos de eigenaar van de gronden ervoor om de gronden aan een golfclub te verhuren. Er begon toen een heel moeilijke periode voor Hondenschool Pallieter. In de gemeente Ranst was er geen recreatiegrond waar wij met onze hondenschool terecht konden. We hebben dan een periode in Oelegem getraind maar dit gebeurde in natuurgebied en na een anonieme klacht mochten we ook daar niet meer trainen. Maar inventief als we waren, gaven wij les op grote parkings, op de Kesselse heide enz….Van agility en doggy dance was er ondertussen ook geen sprake meer. En nog steeds deed de gemeente niets om ons te helpen.

Na regen komt zonneschijn.
Na een zoektocht van bijna 2 jaar vonden we dan eindelijk een mooi stuk recreatiegrond in Berlaar. Met een ongelofelijk enthousiast team zijn we dan terug aan de slag gegaan en op 18 mei 2014 zijn we op onze nieuwe terreinen beginnen trainen. Ondertussen  heeft dit team een prachtige kantine gebouwd die officieel geopend werd in november 2014. Ondertussen zijn we al helemaal ingeburgerd in Berlaar.
Veel hondjes hebben ondertussen de weg naar onze terreinen gevonden….de toekomst lacht ons opnieuw toe !

2019 tijd voor een nieuwe discipline.
In het voorjaar van 2019 is er terug een 2de discipline toegevoegd aan ons aanbod: Treibball.
Hierbij leren de honden grote ballen te drijven. Deze sport kan door alle rassen gedaan worden en is er niet enkel voor veedrijvers en hoedende honden. Zodra je als team los kan werken tussen de anderen is dit een heel fijne sport die honden nog tot op een late leeftijd kunnen doen.


©HSPallieter                          Honden weten Waarom!