Deze tekst vonden we op de website van Medpets:
De zomer is heerlijk, maar warme dagen brengen risico’s met zich mee voor uw hond. Veel baasjes vragen zich af: wanneer is het te warm om te wandelen met mijn hond? Of: hoe merk ik dat mijn hond het warm heeft in huis? In deze blog delen we praktische tips tegen hitte en hoe u oververhitting bij honden voorkomt.
1. Zorg voor voldoende schaduw en verkoeling
Bij tropische temperaturen is het belangrijk om uw hond een koele plek te bieden. Laat uw hond niet te lang in de zon liggen – ook niet als hij daar zelf voor kiest. Creëer schaduwrijke plekken met bijvoorbeeld een parasol, schuur of garage.
Zorg voor voldoende drinkwater op kamertemperatuur (geen ijskoud water). Er zijn ook handige producten om uw hond extra verkoeling te bieden, zoals een koelmat, koelhalsband of koelvest.
2. Hoe verzorgt u de vacht van uw hond bij warm weer?
Onbedekte huid, zoals neus, oor-randen, buik en dijen, kan snel verbranden. Gebruik daarom een speciale zonnebrandcrème voor huisdieren. Door regelmatig te borstelen verwijdert u losse haren en dunt u de ondervacht uit. Dit helpt uw hond om lichaamswarmte kwijt te raken. Sommige honden hebben baat bij een trimbeurt; overleg hierover met uw trimmer.
3. Laat uw hond nooit alleen achter in de auto
Helaas gebeurt dit nog te vaak. In een afgesloten auto stijgt de temperatuur razendsnel: bij 24 °C buiten is het in 10 minuten al 34 °C en na 30 minuten zelfs 43 °C. Zelfs met het raam open of in de schaduw is het gevaarlijk. Laat uw hond daarom nooit achter in de auto — ook niet voor ‘even’ boodschappen.

4. Wanneer is het te warm om te wandelen met uw hond?
Boven de 20 °C is het verstandig om lichamelijke inspanning voor uw hond te beperken. Laat uw hond dan niet rennen naast de fiets of lange wandelingen maken. Plan wandelingen in de vroege ochtend of later op de avond. Speel ook niet met ballen of stokken op warme dagen.
5. Pas op voor heet asfalt en zand
Asfalt en zand kunnen extreem heet worden. Bij 25 °C kan asfalt boven de 50 °C uitkomen; bij 30+ °C zelfs tot 60 °C. Test de ondergrond: als u uw hand er niet op kunt houden, is het ook te heet voor uw hond. Laat uw hond liever op gras lopen. Eventueel kunt u hondenschoenen gebruiken voor bescherming.
6. Wees extra alert bij risicogroepen
Sommige honden zijn gevoeliger voor hitte: senioren en pups, honden met overgewicht, korthalzige rassen zoals Boxers, Mopshonden en Bulldogs, en honden met een dikke of donkere vacht. Let bij deze groepen extra goed op en bied voldoende verkoeling.
7. Is het veilig om met uw hond naar het strand te gaan bij warm weer?
- Controleer of honden zijn toegestaan
- Creëer schaduw met parasol of tentje
- Leg een kleed neer tegen heet zand
- Laat uw hond zwemmen, maar wees voorzichtig: bij zeewater of overmatig slikken van water kan uw hond maag- en darmklachten krijgen.
Neem voldoende lauw water mee. Hunter Siliconen Reiskom is ideaal voor onderweg.
8. Let op blauwalg en botulisme bij warm weer
Bij warm stilstaand water kan blauwalg ontstaan, wat giftig is voor honden. Ook botulisme komt voor in warm water met dode vissen of vogels. Beide kunnen ernstige klachten veroorzaken, zoals braken, diarree, spierzwakte of zelfs verlamming. Laat uw hond alleen zwemmen in veilig, stromend water. Lees meer tips in ons artikel Zwemmen met uw hond.
Wat te doen bij oververhitting bij uw hond?
Symptomen: Hevig hijgen, loomheid, warme huid (>39 °C), braken, overmatig kwijlen, spierzwakte.
Wat te doen: Breng uw hond naar de schaduw. Maak de buik nat met natte handdoeken (niet volledig bedekken). Geef kleine beetjes lauw water en neem contact op met de dierenarts.